Deze zomer had ik een goede oogst uien. Dus op zoek naar een mogelijkheid om daar iets lekkers van te maken. Uiensoep is dan een heerlijke mogelijkheid. En met wat aanvullingen maak je er een complete maaltijd van als Friese siepelsoep.
Ingrediënten voor 4 personen
1000 gr uien
1 teen knoflook
2 eetlepels bloem
1 liter bouillon (met groentebouillon houd je ‘t vegetarisch)
2 theelepels tijm
1 takje rozemarijn
Peper en zout
30 ml olijfolie
De bereiding
Pel de uien en snij ze in halve ringen. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze heel langzaam aan. Het bakken van de uien duurt gerust 30 - 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Als de bodem van de pan wat bruin wordt is dat niet erg, dat komt de smaak zelfs ten goede. De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn.
Terwijl de uien hun best doen om bruin te worden, pel je de knoflook en snij je die fijn. Doe de gesnipperde knoflook in een vijzel en doe er een scheut olijfolie bij. Stamp de knoflook nu helemaal fijn. Rits de blaadjes van het rozemarijntakje en snijd ze klein. Voeg ze toe aan de vijzel. Voeg ook de tijm toe aan de vijzel (ik gebruikte gedroogde tijm) en stamp opnieuw de massa fijn. Je hebt nu een heerlijke kruidenmix, dankzij het fijnstampen in de olie zijn alle smaak- en geurstoffen vrijgekomen.
Zodra de uien mooi goudbruin zijn voeg je dit kruidenmengsel toe. Voeg ook de 2 eetlepels bloem toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten garen.
Maak ondertussen 1 liter bouillon met bouillonblokjes. Gebruik hiervoor heet of kokend water. Zodra het garen van de bloem klaar is, voeg je de bouillon toe. Roer goed door de pan en schraap zo de bruine aanslag (gekarameliseerde ui) van de wand van de pan af. Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. De bloem zorgt er voor dat deze licht gebonden wordt. Gebruik peper en zout om de soep verder op smaak te brengen. De soep is nu klaar.
Ik heb de soep ook wel als maaltijdsoep geserveerd. Om deze meer vullend te maken heb ik daarbij in elke soepkom eerst één hardgekookt ei verkruimeld. Daarna de soep in de kom en dan (in/op de soep) nog een (of meerdere) kaascroutons. De kaascroutons waren sneetjes stokbrood belegd met geraspte (belegen) kaas. Door die een paar minuten onder de grill te leggen wordt het brood lekker knapperig en smelt de kaas. Volgens insiders was nu sprake van Friese Siepelsoep.
27/9/2020 Henk van den Elsen